Kahve süsleme sanatı ile birbirinden şık kahveler


Kahve süsleme sanatı ile birbirinden şık kahveler

Son yıllarda cafe ve restoranlarda gördüğümüz, köpüklü ve süslü kahve fincanlarını kendiniz de evinizde ya da ofisinizde hazırlayabilirsiniz. Arkadaşlarınıza mis kokulu ve şık görünümlü kahveler ikram etmek isterseniz, yazımızı okuyarak kahve süslemenin püf noktalarını öğrenebilirsiniz.

Kahve içmek bir keyif. Kahve fincanının üzerine yapılan süslü şekiller de bu keyfi arttırmanın yollarından birisi… Kahvenizi yudumlarken ilk önce bu yumuşacık süslü köpüğü tatmak, ardından kahvenin o eşsiz aromasını hissetmek çok keyifli değil mi?   

Kahve üzerine süt ya da kremadan şekilli köpükler, ilk olarak 1980’lerde ABD’de yapılmaya başlandı. Bu işlemi ilk olarak uygulayan David Schomer, kahve yapımını sanatla birleştiren ve bu akımın popüler hale gelmesini sağlayan kişidir. ‘Süt sanatı’ olarak bilinen ‘Latte art’, espresso ve sıcak süt ile hazırlanan latte’nin köpük katmanına desen işlenmesi ile yapılıyor. Zaman içinde tüm dünyada popüler hale gelen bu akım, ülkemizde de oldukça beğeniliyor. Üstelik sadece latte değil, farklı çeşit kahvelerde de bu teknik kullanılıyor. Artık pek çok cafe ya da restoran, misafirlerine özenle hazırlanmış ve süslenmiş kahveler sunuyor. Bu kahveleri hazırlayan kişilere de ‘barista’ deniliyor.     

Kahve süsleme teknikleri

Kahve süsleme sanatını yapan barista’lar, kahve severlerin zevkine göre kahveyi süslerken, farklı teknikler kullanıyorlar. Bu tekniklerden birisi, ‘serbest dökme tekniği’. Bu teknikte, ısıtılmış köpüklü süt, süt sürahisinden buhar çubuğunun yardımıyla kahvenin üzerine dökülüyor. Bu teknikle en çok bilinen kalp ve elma gibi şekiller yapılıyor. Kahve süslemede kullanılan bir diğer teknik de süslemenin metal bir çubukla hazırlandığı ‘işleme tekniği’. Bu teknikte çikolata ve karamel gibi ek malzemeler de kullanılarak çeşitli figürler yapılıyor. Bu teknikle çok farklı şekiller hazırlanabilir. Bu tamamen, baristanın yaratıcılığına ve el becerisine kalmış.

Kahve süslemede kullanılan son teknik ise ‘gökkuşağı tekniği’. Bu teknikle hazırlanan kahveler, alışık olduğumuz renginin çok daha dışında, gökkuşağı renklerine bürünüyor. Bu teknikle hazırlanan süt kremasına, istenilen renklerde gıda boyası damlatılıyor. Ardından kahvenin üzerine dökülen süt kreması, gökkuşağı renklerinde görsel bir şölen sunuyor.

Kahvenizi kendiniz süsleyin

Siz de kahve tutkunuysanız ve evinizde kendinize ve misafirlerinize birbirinden süslü kahveler hazırlamak isterseniz, bunun için ille de barista olmanıza gerek yok. RAKS Filtre Kahve Makinesinde demlediğiniz lezzetli kahveleri şık ve iştah açıcı kahveler haline kolayca dönüştürebilirsiniz. İşte size birkaç öneri:   

Kahve süsleme şablonları: Kahve süsleme şablonları, kahve süslemek için en yaygın kullanılan malzemelerdendir. Kâğıt, plastik ya da çelik malzemeden yapılan bu şablonlarla, yüzlerce şekil yapabilirsiniz. Kendinize şöyle güzel bir kahve hazırlayın. Ardından fincanınızın üzerine istediğiniz bir şablonu tutarak, isteğinize göre kahve tozu, çikolata tozu, çikolata sosu, tarçın ya da kakao gibi malzemelerden dökün. Yeteri kadar malzeme döktükten sonra şablonu kaldırın. Şablondaki şeklin kahvenizin köpüğüne çıktığını görecek ve daha bir keyifle kahvenizi yudumlayacaksınız.           

Kahve süsleme kaşığı: Elektrikli kahve ve baharat kaşığı ile kahvenizi süsleyebilirsiniz. Plastikten üretilen kaşık, küçük pillerle çalışır. Şu anda ülkemizde kaşığı bulamayabilirsiniz, ancak internetten sipariş verebilirsiniz. Kaşıkla birlikte satılan süsleme şablonunu, kaşığa yerleştirip kakao, çikolata tozu ya da istediğiniz bir malzemeyi kaşıkla alın. Daha sonra kahvenin üzerine tutun ve kaşıktaki düğmeye basın. Böylece süslü kahveniz hazır!            

Kahve süsleme kalemi: Piyasada kahve, kek ve pasta süslemek için satılan süsleme kaleminden edinip kahvenizi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Öncelikle süsleme kaleminin içine kahvenize koyacağınız malzemeyi doldurun. Daha sonra kalemin üzerindeki tuşa basarak süslemeyi kolayca yapabilirsiniz.     

Çelik süt köpürtme sürahisi: Süt köpürtme sürahisi ile sütü köpürtüp kahvenizi süsleyebilirsiniz. Süt yerine krema da hazırlayıp kahvenizin üzerine dökebilirsiniz.  

Kahve süsleme barista çubuğu: Yaratıcılığınıza güveniyorsanız, kahve süsleme çubuğu ile harikalar yaratabilirsiniz. Kahvenize süt ya da krema ekleyerek süsleme çubuğu ile farklı şekil ve figürler oluşturabilirsiniz.  

Doğal gıda boyaları: Rengi sevenler için kahve süslemede doğal gıda boyaları çok iyi bir alternatif. Sıvı olarak satılan doğal gıda boyaları ile kahve köpüğünün üzerine, bir ressam edasıyla rengarenk süslemeler yapabilirsiniz.        

Filtre kahve keyfini RAKS ile yaşayın!

Siz de filtre kahve sevenlerdenseniz, mis kokulu kahvenizin üzerini, verdiğimiz ipuçlarından yararlanarak süsleyebilir, farklı bir deneyim yaşayabilirsiniz. Leziz filtre kahveler hazırlamak için de pratik kullanımlı, ergonomik ve modern tasarımlı RAKS Filtre Kahve Makinesi modellerinden birisini tercih edebilirsiniz. 10-12 bardak su haznesi kapasitesine sahip, damlama önleyici sistem, çıkarılabilir filtre sepeti ve daha pek çok özelliğe sahip RAKS Filtre Kahve Makinesi modellerine, https://www.raks.com.tr/tr-tr/mutfak-urunleri/filtre-kahve-makineleri/filtre-kahve-makinesi-1000w-p3208/  adresinden ulaşabilirsiniz.   

 

POPÜLER YAZILAR